RocView op 2 monitoren – het resultaat

Dit is het vervolg op de blog “RocView op 2 monitoren – de stand van zaken”.

Inmiddels zijn alle componenten binnen en kan het “assembleren” beginnen. Allereerst de laatste stappen op software gebied gezet. Bij het installeren van RocView op de Raspberry PI Zero was het de bedoeling dat RocView automatisch zou starten op het moment dat de PI Zero gestart wordt. Raspberry PI’s worden nog al eens gebruikt om in “kiosk mode” te draaien. Dat wil zeggen zonder toetsenbord en meestal alleen om een webpagina te tonen of een bepaald programma te starten en op het scherm te tonen. Met een simpele configuratie kun je dit regelen. Je moet daarvoor het “autostart” bestand aanpassen. En als er nog geen autostart bestand is, dan moet je die zelf aanmaken.

Alleen was de documentatie die ik had niet helemaal juist, en was het niet duidelijk welk autostart bestand ik moest hebben. Op meerdere plekken is een autostart bestand aanwezig met een andere inhoud. Uiteindelijk is het gelukt om het juiste autostart bestand te vinden, en de juiste opdracht toe te voegen. Belangrijk om te weten is, dat RocView het rocview.ini bestand nodig heeft van de gebruiker die RocView start. RocView start je op vanuit de installatiefolder van RocRail. Belangrijk om te weten is ook dat je niet RocView moet starten, maar het script rocview.sh. Dit script voert eerst een cd command uit naar de home directory zodat de rocview.ini beschikbaar is.
Om RocView automatisch op te starten moet je de volgende regel toevoegen aan het bestand /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart:
@/opt/rocrail/rocview.sh

Nu dit gefixt is, is het niet meer nodig de VNC server te starten en via VNC de applicatie met de hand te starten. In de configuratie is VNC uit gezet. Hoe minder er draait op de PI Zero, des te beter. Het is per slot van rekening geen krachtige computer.

Nu alle componenten aanwezig zijn eerst even een kleine proefopstelling gemaakt en alles aangesloten en, daar waar nodig, met elkaar verbonden. En tot mijn tevredenheid werkt alles zoals het moet werken. Nu wordt het tijd om de voorbereidingen te treffen om de monitoren aan de muur te bevestigen, de Raspberry’s weg te werken achter de monitoren en de aansluitingen te regelen. Eén van de dingen waar je goed over na moet denken is, de aansluitingen. In mijn situatie valt dat nog mee. De beide monitoren hebben dankzij het dubbele apparaatsnoer maar 1 stopcontact nodig, de Raspberry PI Zero krijgt zijn voeding uit de Raspberry PI en de Raspberry gebruiken WiFi voor de netwerkverbinding. Zodoende heb ik alleen een dubbel stopcontact in de buurt nodig om alles aan te kunnen sluiten.

Ophangen monitoren

Ik heb gekozen voor relatief simpele en goedkope muurbeugels. Deze zijn draaibaar en kantelbaar. Ik heb nog overwogen om muurbeugels te nemen die vast zijn, maar dan komen de schermen erg dicht tegen de muur te hangen en ik weet niet of ik dan voldoende ruimte heb om de Raspberry’s weg te werken en of ik er überhaupt nog bij kan. Bovendien was het prijsverschil zeer gering.

Om de monitoren op de juiste onderlinge afstand op te kunnen hangen, tegen elkaar aan, en op gelijke hoogte, heb ik eerst een mal gemaakt van een strook multiplex. Deze strook plat op de grond gelegd, de eerste muurbeugel op de plank bevestigd, monitor er aan bevestigd en de tweede monitor, met muurbeugel, er naast gelegd. Vervolgens afgetekend waar de tweede muurbeugel moet komen en deze vastgeschroefd op de mal. Vervolgens gecontroleerd of de monitoren netjes tegen elkaar aansloten en vervolgens de muurbeugels verwijderd en de gaten opgeboord zodat deze overeenkomen met de maat van de boor om de gaten in de muur te boren. Gaten in de muur geboord, beugels bevestigd, monitoren bevestigd en bekabeling aangesloten.

De Raspberry’s zijn met zelfklevend klittenband bevestigd achter de monitoren. Het kan nog wel eens nodig zijn om deze er af te halen voor technische zaken.

In de kamer, waar de treinbaan staat, is slecht 1 stopcontact aanwezig, en dat is te weinig om alles aan te kunnen sluiten. Ik heb daarom een kabelgoot systeem  aangebracht en op die manier een aantal extra stopcontacten aangebracht. helaas zit er in de buurt van de monitoren nog geen stopcontacten. Toen ik de kabelgoot ging monteren wist ik al wel dat ik 2 monitoren zou gaan gebruiken en ook een stopcontact voor de Raspberry nodig had, maar ik had op dat moment nog geen idee waar alles zou komen te hangen en waar de stopcontacten geplaatst moesten worden. Maar gelukkig is met het systeem waarvoor ik gekozen heb, het K40 Plintsysteem van Attema, vrij eenvoudig om achteraf aanpassingen te doen en extra stopcontacten toe te voegen. Maar dat is een klusje voor later.

Uiteindelijk is dit het resultaat:

 

RocView op 2 monitoren – de stand van zaken

In mijn vorige blog heb ik geschreven over mijn poging om 2 monitoren aan te sluiten op een Raspberry PI om zodeoende RocView op beide schermen te kunnen tonen, en dan dusdanig dat op ieder scherm een niveau van het baanplan te zien is.

Om dit te realiseren heb ik in eerste instantie de volgende componenten gekocht:

  • 2e Monitor, een Benq GW2470H.
  • HDMI splitter, om 2 monitoren aan te kunnen sluiten op 1 HDMI uitgang
  • Dubbel apparaatsnoer. Hiermee kun je 2 apparaten aansluiten met 1 stekker. Niet noodzakelijk, maar handig.

Toen ik de HDMI splitter en de 2 monitoren aansloot op de Raspberry was het resultaat inderdaad wat ik verwacht had en niet waar ik op gehoopt had. Geen beeld op beide monitoren. Zelfs niet op 1 monitor. Om beurten flikkerden de schermen even, maar geen beeld.
Nu had ik al gelezen dat het uitgangssignaal van de HDMI poort te zwak is om 2 monitoren aan te sturen. En dat is op te lossen door een configuratieaanpassing in de Raspberry. Helaas kon iki zo snel niet terugvinden welke parameter en welke waarde. Maar eerlijk gezegd, waarschijnlijk ook overbodig. Ik had al op diverse fora gelezen dat 2 monitoren, met ieder hub eigen inhoud, alleen mogelijk is met extra hardware. En dat de goedkoopste oplossing een Raspberry PI Zero is. Deze kleine broer van de Raspberry PI kost zonder WiFi rond de €5 en met WiFI rond de €11. Bijkomend voordeel: De PI Zero kan voor de voeding aangesloten worden op de USB poort van een Raspberry PI, zodat ik geen aparte voeding nodig heb.

Raspberry PI Zero

Nu heb ik 2 Raspberry PI Zero liggen uit een vorig experiment, en worden deze momenteel niet gebruikt, dus kan ik één daarvan gebruiken voor dit experiment. Omdat op de SD kaart van de Pi Zero een oudere versie van Raspbian geïnstalleerd is, en er software op staat voor de camera en de camera feature enabled is in de setup, heb ik besloten om een verse installatie van de laatste versie van Raspbian op een SD kaartje te zetten en dat te gebruiken voor het experiment. Dat is één van de voordelen van een Raspberry. Het OS staat op een SD kaartje dat je zo kunt wisselen om een andere setup te gebruiken.

Na de basis installatie en configuratie uitgevoerd te hebben, RocRail geïnstalleerd en RocView ingesteld dat alleen het trackplan van het schaduwstation getoond wordt. Geen andere panels, en ook geen toolbar. Ik wilde ook nog instellen dat RocView automatisch gestart wordt na het opstarten van de Raspberry. Dit is mogelijk alleen kreeg ik het helaas nog niet werkend. Omdat er aan de PI Zero geen toetsenbord en muis gekoppeld zijn, kan ik niet rechtstreeks de PI bedienen. Dat heb ik opgelost door de VNC server, die standaard geïnstalleerd is, te gebruiken om RocView te starten. Voor nu een prima oplossing, maar ik hoop uiteindelijk het automatisch starten van RocView werkend te krijgen.

Proefopstelling

Voor dat één en ander definitief aan de muur geschroefd wordt, heb ik eerst even een “proefopstelling” gemaakt. De ene monitor, nog voorzien van een bureaustandaard, aangesloten op de Raspberry PI waarop RocRail en RocView draait, de tweede monitor, even tijdelijk op een stoel geparkeerd, aangesloten op de Raspberry PI Zero waarop alleen RocView draait. De voeding krijgt de PI Zero dus van zijn grote broer. De volgende stap wordt de monitoren bevestigen aan de muur. Ik heb daarvoor twee losse, simpele, muurbeugels gekocht. Ik had liever een muurbeugel gehad voor twee monitoren, maar qua prijs was dat niet interessant. Een hobby mag geld kosten, maar het moet wel leuk blijven.

De totale setup bestaat nu uit de volgende componenten:

  • 2 monitoren, Benq GW2470H
  • 2 muurbeugels, draai- en kantelbaar
  • Apparaatsnoer met dubbele C13 stekker
  • Voeding voor de Raspberry PI
  • USB kabel, micro USB – USB, voor voeding Raspberry PI Zero
  • HDMI kabel
  • Micro HDMI kabel

Omdat ik twee losse muurbeugels voor de monitoren heb, en het de bedoeling is dat de monitoren strak tegen elkaar komen, wil ik eerst een mal maken op een houten plank. Zodra ik de juiste positie van de beugels heb, bevestigingsgaten door-en-door boren zodat de plank als mal kan dienen om de gaten in de muur te boren.

Wordt vervolgd.

 

Welkom N-Spoor liefhebbers

Welkom op mijn blog.

Deze blog is speciaal opgezet om mijn verrichtingen met betrekking tot het opbouwen van mijn modelspoorbaan te delen met de rest van de wereld. Althans voor diegenen die er in geïnteresseerd zijn.

Zoals de naam van de blog reeds vermeld gaat het vooral over schaal N. Niet dat er niets anders te vinden is, maar als het om de modelbaan gaat zal dat toch de hoofdmoot zijn.