Profiel van een modelspoor herintreder

 

 

 

 

2017-05-05

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in de ICT en werk ik als Infrastructure Engineer aan vaak complexe IT omgevingen. Naast werk is ICT ook deels hobby en met name IoT (Internet of Things) heeft mijn interesse. Daarnaast ben ik ook niet vies van Domotica en is zo’n beetje mijn hele huis geautomatiseerd. ik praat tegen mijn huis om TV te kijken of het licht uit te doen.

Begin 2016 besloot ik mijn oude hobby, een modelspoorbaan, weer op te pakken. In mijn tienerjaren heb ik een baan in opbouw gehad, H0 om precies te zijn. aangezien de beschikbare ruimte nu beperkter is als destijds is de keuze gevallen op schaal N. Op een klein oppervlak kun je toch een leuke baan kwijt. En bovendien, een grote baan betekend meer materiaal. En aangezien het geen goedkope hobby is, is klein beginnen niet onverstandig in mijn optiek.

Aangezien de kamer waar de treinbaan moest komen nog niet beschikbaar was, en ik niet helemaal stil wilde zitten, ben ik begonnen met een klein dubbelsporig ovaal, een paar wissels om van spoor te kunnen wisselen, en een inhaalspoor. Dit alles uitgelegd op een plaatje van triplex van 122 x 61 cm op 2 schragen en het begin was er. Vervolgens een centrale aangeschaft en 2 modules met bezetmelders. De aansturing van de baan gebeurd met RocRail.

Voor degen die er in geïnteresseerd zijn, wat technische details over de baan en gebruikte producten.

De baan heeft een oppervlakte van 250 cm x 100 cm en bestaat uit 2 niveaus. Het onderste niveau bevat een schaduwstation met 2 x 6 opstelsporen.  Om de baan goed bereikbaar te houden staat deze op 4 poten die voorzien zijn van zwenkwielen. Verder is er gekozen voor een open onderbouw.

De centrale die ik gekozen heb is de DR5000 van Digikeijs. Op het moment van bestellen nog net niet uit. De keuze voor deze centrale is vooral geweest vanwege de prijs en de mogelijkheden. Voordeel was, dat ik als nieuwkomer geen rekening te houden had met bestaande componenten. Verder maak ik gebruik van de DR4088CS bezetmelders, DR4018 schakeldecoders en DR5033 Boosters. Allen van Digikeijs.

Zoals gezegd wordt de baan aangestuurd door RocRail. RocRail is misschien niet het meest bekende en meest gebruikte product, maar de keuze hiervoor werd door een aantal factoren bepaald. Allereerst de prijs. RocRail is een open source product en in principe gratis te gebruiken. Maar een kleine donatie aan het team is wel aan te bevelen, je bent dan ook meteen van het scherm af dat je verteld dat je geen donatie gedaan hebt. Tweede reden is, dat het een client-server applicatie betreft en via het netwerk kan communiceren met de centrale. M.a.w. de centrale en de PC met RocRail hoeven niet bij elkaar in de buurt te staan en hoeven niet met een USB of COM kabel met elkaar verbonden te worden.
De derde reden is, dat RocRail kan draaien op een Raspberry. Een Raspberry is een zeer kleine en goedkope computer met verrassende mogelijkheden. Voor ongeveer €60,00 heb je een compleet werkende computer met alles wat je nodig hebt. En doordat RocRail een client-server oplossing is, kan ik de client ook op mijn Linux PC draaien. Verder is er ook nog een web interface beschikbaar en een App voor op de Smartphone of tablet.

Of RocRail beter of slechter is dan andere producten, kan ik niet beoordelen. Ik heb er geen ervaring mee. Uiteraard heb ik gekeken naar diverse producten en hierbij in het kort mijn argumenten om niet te kiezen voor 1 van de andere producten.

  • Koploper. Wellicht het meest bekende en gebruikte product op de Nederlandse markt. Wordt helaas niet verder ontwikkeld is niet voor Linux beschikbaar.
  • iTrain. Proeflicentie aangevraagd, geïnstalleerd en uitgeprobeerd. Zeer mooi en compleet pakket, mist echter de mogelijkheid de CV’s van rollend materieel op te slaan en moeten met de hand toegevoegd worden. Licentiekosten afhankelijk van gewenste mogelijkheden en niet eenmalig. Wil je het pakket blijven gebruiken dan moet je bij iedere upgrade weer dokken.
  • Win-Digipet. Draait alleen op Windows en vrij prijzig. Niet verder naar gekeken.

Vanwege mijn wens voor een product dat op Linux beschikbaar is, meer specifiek een Raspberry, zijn er niet zo veel mogelijkheden.