RocView op 2 monitoren – het resultaat

Dit is het vervolg op de blog “RocView op 2 monitoren – de stand van zaken”.

Inmiddels zijn alle componenten binnen en kan het “assembleren” beginnen. Allereerst de laatste stappen op software gebied gezet. Bij het installeren van RocView op de Raspberry PI Zero was het de bedoeling dat RocView automatisch zou starten op het moment dat de PI Zero gestart wordt. Raspberry PI’s worden nog al eens gebruikt om in “kiosk mode” te draaien. Dat wil zeggen zonder toetsenbord en meestal alleen om een webpagina te tonen of een bepaald programma te starten en op het scherm te tonen. Met een simpele configuratie kun je dit regelen. Je moet daarvoor het “autostart” bestand aanpassen. En als er nog geen autostart bestand is, dan moet je die zelf aanmaken.

Alleen was de documentatie die ik had niet helemaal juist, en was het niet duidelijk welk autostart bestand ik moest hebben. Op meerdere plekken is een autostart bestand aanwezig met een andere inhoud. Uiteindelijk is het gelukt om het juiste autostart bestand te vinden, en de juiste opdracht toe te voegen. Belangrijk om te weten is, dat RocView het rocview.ini bestand nodig heeft van de gebruiker die RocView start. RocView start je op vanuit de installatiefolder van RocRail. Belangrijk om te weten is ook dat je niet RocView moet starten, maar het script rocview.sh. Dit script voert eerst een cd command uit naar de home directory zodat de rocview.ini beschikbaar is.
Om RocView automatisch op te starten moet je de volgende regel toevoegen aan het bestand /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart:
@/opt/rocrail/rocview.sh

Nu dit gefixt is, is het niet meer nodig de VNC server te starten en via VNC de applicatie met de hand te starten. In de configuratie is VNC uit gezet. Hoe minder er draait op de PI Zero, des te beter. Het is per slot van rekening geen krachtige computer.

Nu alle componenten aanwezig zijn eerst even een kleine proefopstelling gemaakt en alles aangesloten en, daar waar nodig, met elkaar verbonden. En tot mijn tevredenheid werkt alles zoals het moet werken. Nu wordt het tijd om de voorbereidingen te treffen om de monitoren aan de muur te bevestigen, de Raspberry’s weg te werken achter de monitoren en de aansluitingen te regelen. Eén van de dingen waar je goed over na moet denken is, de aansluitingen. In mijn situatie valt dat nog mee. De beide monitoren hebben dankzij het dubbele apparaatsnoer maar 1 stopcontact nodig, de Raspberry PI Zero krijgt zijn voeding uit de Raspberry PI en de Raspberry gebruiken WiFi voor de netwerkverbinding. Zodoende heb ik alleen een dubbel stopcontact in de buurt nodig om alles aan te kunnen sluiten.

Ophangen monitoren

Ik heb gekozen voor relatief simpele en goedkope muurbeugels. Deze zijn draaibaar en kantelbaar. Ik heb nog overwogen om muurbeugels te nemen die vast zijn, maar dan komen de schermen erg dicht tegen de muur te hangen en ik weet niet of ik dan voldoende ruimte heb om de Raspberry’s weg te werken en of ik er überhaupt nog bij kan. Bovendien was het prijsverschil zeer gering.

Om de monitoren op de juiste onderlinge afstand op te kunnen hangen, tegen elkaar aan, en op gelijke hoogte, heb ik eerst een mal gemaakt van een strook multiplex. Deze strook plat op de grond gelegd, de eerste muurbeugel op de plank bevestigd, monitor er aan bevestigd en de tweede monitor, met muurbeugel, er naast gelegd. Vervolgens afgetekend waar de tweede muurbeugel moet komen en deze vastgeschroefd op de mal. Vervolgens gecontroleerd of de monitoren netjes tegen elkaar aansloten en vervolgens de muurbeugels verwijderd en de gaten opgeboord zodat deze overeenkomen met de maat van de boor om de gaten in de muur te boren. Gaten in de muur geboord, beugels bevestigd, monitoren bevestigd en bekabeling aangesloten.

De Raspberry’s zijn met zelfklevend klittenband bevestigd achter de monitoren. Het kan nog wel eens nodig zijn om deze er af te halen voor technische zaken.

In de kamer, waar de treinbaan staat, is slecht 1 stopcontact aanwezig, en dat is te weinig om alles aan te kunnen sluiten. Ik heb daarom een kabelgoot systeem  aangebracht en op die manier een aantal extra stopcontacten aangebracht. helaas zit er in de buurt van de monitoren nog geen stopcontacten. Toen ik de kabelgoot ging monteren wist ik al wel dat ik 2 monitoren zou gaan gebruiken en ook een stopcontact voor de Raspberry nodig had, maar ik had op dat moment nog geen idee waar alles zou komen te hangen en waar de stopcontacten geplaatst moesten worden. Maar gelukkig is met het systeem waarvoor ik gekozen heb, het K40 Plintsysteem van Attema, vrij eenvoudig om achteraf aanpassingen te doen en extra stopcontacten toe te voegen. Maar dat is een klusje voor later.

Uiteindelijk is dit het resultaat:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *