RocView op 2 monitoren – de stand van zaken

In mijn vorige blog heb ik geschreven over mijn poging om 2 monitoren aan te sluiten op een Raspberry PI om zodeoende RocView op beide schermen te kunnen tonen, en dan dusdanig dat op ieder scherm een niveau van het baanplan te zien is.

Om dit te realiseren heb ik in eerste instantie de volgende componenten gekocht:

  • 2e Monitor, een Benq GW2470H.
  • HDMI splitter, om 2 monitoren aan te kunnen sluiten op 1 HDMI uitgang
  • Dubbel apparaatsnoer. Hiermee kun je 2 apparaten aansluiten met 1 stekker. Niet noodzakelijk, maar handig.

Toen ik de HDMI splitter en de 2 monitoren aansloot op de Raspberry was het resultaat inderdaad wat ik verwacht had en niet waar ik op gehoopt had. Geen beeld op beide monitoren. Zelfs niet op 1 monitor. Om beurten flikkerden de schermen even, maar geen beeld.
Nu had ik al gelezen dat het uitgangssignaal van de HDMI poort te zwak is om 2 monitoren aan te sturen. En dat is op te lossen door een configuratieaanpassing in de Raspberry. Helaas kon iki zo snel niet terugvinden welke parameter en welke waarde. Maar eerlijk gezegd, waarschijnlijk ook overbodig. Ik had al op diverse fora gelezen dat 2 monitoren, met ieder hub eigen inhoud, alleen mogelijk is met extra hardware. En dat de goedkoopste oplossing een Raspberry PI Zero is. Deze kleine broer van de Raspberry PI kost zonder WiFi rond de €5 en met WiFI rond de €11. Bijkomend voordeel: De PI Zero kan voor de voeding aangesloten worden op de USB poort van een Raspberry PI, zodat ik geen aparte voeding nodig heb.

Raspberry PI Zero

Nu heb ik 2 Raspberry PI Zero liggen uit een vorig experiment, en worden deze momenteel niet gebruikt, dus kan ik één daarvan gebruiken voor dit experiment. Omdat op de SD kaart van de Pi Zero een oudere versie van Raspbian geïnstalleerd is, en er software op staat voor de camera en de camera feature enabled is in de setup, heb ik besloten om een verse installatie van de laatste versie van Raspbian op een SD kaartje te zetten en dat te gebruiken voor het experiment. Dat is één van de voordelen van een Raspberry. Het OS staat op een SD kaartje dat je zo kunt wisselen om een andere setup te gebruiken.

Na de basis installatie en configuratie uitgevoerd te hebben, RocRail geïnstalleerd en RocView ingesteld dat alleen het trackplan van het schaduwstation getoond wordt. Geen andere panels, en ook geen toolbar. Ik wilde ook nog instellen dat RocView automatisch gestart wordt na het opstarten van de Raspberry. Dit is mogelijk alleen kreeg ik het helaas nog niet werkend. Omdat er aan de PI Zero geen toetsenbord en muis gekoppeld zijn, kan ik niet rechtstreeks de PI bedienen. Dat heb ik opgelost door de VNC server, die standaard geïnstalleerd is, te gebruiken om RocView te starten. Voor nu een prima oplossing, maar ik hoop uiteindelijk het automatisch starten van RocView werkend te krijgen.

Proefopstelling

Voor dat één en ander definitief aan de muur geschroefd wordt, heb ik eerst even een “proefopstelling” gemaakt. De ene monitor, nog voorzien van een bureaustandaard, aangesloten op de Raspberry PI waarop RocRail en RocView draait, de tweede monitor, even tijdelijk op een stoel geparkeerd, aangesloten op de Raspberry PI Zero waarop alleen RocView draait. De voeding krijgt de PI Zero dus van zijn grote broer. De volgende stap wordt de monitoren bevestigen aan de muur. Ik heb daarvoor twee losse, simpele, muurbeugels gekocht. Ik had liever een muurbeugel gehad voor twee monitoren, maar qua prijs was dat niet interessant. Een hobby mag geld kosten, maar het moet wel leuk blijven.

De totale setup bestaat nu uit de volgende componenten:

  • 2 monitoren, Benq GW2470H
  • 2 muurbeugels, draai- en kantelbaar
  • Apparaatsnoer met dubbele C13 stekker
  • Voeding voor de Raspberry PI
  • USB kabel, micro USB – USB, voor voeding Raspberry PI Zero
  • HDMI kabel
  • Micro HDMI kabel

Omdat ik twee losse muurbeugels voor de monitoren heb, en het de bedoeling is dat de monitoren strak tegen elkaar komen, wil ik eerst een mal maken op een houten plank. Zodra ik de juiste positie van de beugels heb, bevestigingsgaten door-en-door boren zodat de plank als mal kan dienen om de gaten in de muur te boren.

Wordt vervolgd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *