RocRail installeren op een Raspberry PI – Deel 1

Toen ik aan deze blog begon had ik nog geen idee hoe lang het verhaal zou worden. Gaandeweg kwam ik er al snel achter dat dit een te groot verhaal zou worden voor één blog en heb ik besloten het op te knippen in meerdere delen. Uiteindelijk zijn het 4 delen geworden en heb ik getracht de indeling zo logisch mogelijk te houden. Je hoeft dus niet alle delen te lezen, maar kunt er uit pikken wat voor jou interessant of relevant is. De indeling is als volgt:

 • Deel 1, inleiding en motivering van mijn keuzes.
 • Deel 2, Stukje geschiedenis hoe het verlopen is.
 • Deel 3, Installatie van tools, Raspbian en RocRail.
 • Deel 4, Bonus, additionele tools, tips, links en wijsheden.

Deel 1

Hoe het begon

Toen ik een paar jaar geleden besloot mijn oude hobby weer op te pakken moest ik weer vanaf 0 (niet spoor-0) beginnen. Gezien de beschikbare ruimte die ik heb, heb ik gekozen voor N spoor. Daarnaast wilde ik digitaal gaan rijden en volledig automatisch. Dat laatste zal wel komen doordat ik zelf in de ICT werk en van automatiseren ben.

Op het gebied van digitale modelbanen was ik een noob (beginneling) en heb mijzelf eerst verdiept in wat er allemaal nodig is en wat er bij komt kijken om digitaal te gaan rijden. Gelukkig is er op dat gebied genoeg informatie te vinden. Ik kwam er al snel achter dat digitale centrales nogal prijzig kunnen zijn. Ook was het mij nog niet direct duidelijk waar de prijsverschillen in zitten. Met andere woorden: kan een duurdere centrale veel meer dan een goedkopere en heb ik dat nodig als beginneling? Gelukkig kwam op dat moment net de centrale van Digikeijs, de DR5000 op de markt. Al wel te bestellen, maar nog niet direct leverbaar. Maar wel voor een hele schappelijke prijs. Als beginner leek mij dat een prima centrale om mee te starten.

Het volgend item op mijn zoektocht was software om de baan aan te sturen. Ook daarin was ik een noob. Wederom veel informatie gevonden en veel wijzer geworden. Maar ik had zelf ook een paar wensen en eisen waaraan de software moest voldoen. Het liefst software die op Linux draait en niet te duur, bij voorkeur open source. Nog prettiger zou het zijn dat het op een Raspberry PI kan draaien. Ik had veel gelezen over Koploper en dat dat door veel spoorfanaten gebruikt wordt. Zeer prettig, want dan zijn er ook veel mensen die je eventueel kunnen helpen bij vragen of problemen. Maar ik had ook gelezen dat het product eigenlijk niet meer verder ontwikkeld wordt, alleen wat bug fixes. Dat maakt het minder interessant. Daarnaast draait de software alleen op Windows. Uiteindelijk zijn er twee producten overgebleven die voldeden aan mijn wensen en eisen, iTrain en RocRail.

RocRail versus iTrain

Nu heb ik geen heel erg uitgebreide test en vergelijking gedaan tussen RocRail en iTrain, maar eigenlijk al snel gekozen voor RocRail. Ik was in eerste instantie al gestart met RocRail en heb later pas iTrain uitgeprobeerd. Misschien niet de meest logische volgorde, maar zo is het nu eenmaal gegaan. Hieronder in het kort even een paar verschillen tussen iTrain en RocRail die invloed hebben gehad op mijn keuze.

 • Licentiekosten van iTrain. Afhankelijk van welke opties je wilt kunnen gebruiken gaat de prijs fors omhoog.
 • RocRail is gratis, je mag een donatie doen, maar het moet niet. Zonder donatie werkt alles, je hebt alleen een pop-up bij het opstarten van de client.
 • RocRail gebruikt een client-server model. de voordelen zal ik later toelichten
 • De gebruikersinterface van iTrain ziet er beter uit dan van RocRail. Het ziet er allemaal wat “gelikter” uit.

Raspberry PI

Ik liet al doorschemeren dat mijn voorkeur uitgaat naar software die kan draaien op een Raspberry PI en wel om de volgende redenen:

 • Een Raspberry PI is goedkoop in aanschaf, een complete startset is al te koop voor ongeveer €65,-
 • Een Raspberry PI gebruikt nauwelijks stroom en produceert weinig warmte.
 • Een Raspberry PI is klein en bijna overal te plaatsten of weg te werken.
 • Prestaties zijn ruim voldoende voor het draaien van iTrain of RocRail.
 • Een Raspberry PI heeft tegenwoordig standaard WiFi aan boord dat out-of-the-box werkt. Je hoeft dus geen netwerkaansluiting in de buurt te hebben en dat maakt het plaatsen een stuk makkelijker, je hebt alleen een stopcontact nodig en WiFi is denk ik in de meeste woningen wel voorhanden.
 • Een Raspberry PI is eventueel ook te bevestigen achter een monitor of TV, er zijn zelfs speciale VESA mounts te koop. Handig als de monitor voorzien is van VESA bevestigingspunten.

RocRail en Raspberry PI

Er zijn twee opties om RocRail op een Raspberry PI te installeren, of liever gezegd er zijn twee verschillende operating systems geschikt om RocRail op een Raspberry PI te gebruiken, Raspbian en Ubuntu Mate.
Raspbian is min of meer het standaard operating system voor een Raspberry PI en is gebaseerd op Debian Linux. Ubuntu Mate is een afgeslankte versie van Ubuntu speciaal bedoeld voor computers met beperkte capaciteit zoals een Raspberry PI.

Ubuntu is een Linux tegenhanger voor een Windows PC en dat geldt min of meer ook voor Ubuntu Mate. Raspbian is meer gericht op het laten draaien van software zonder al te veel toeters en bellen. er is ook een “light” variant die wat verder uitgekleed is en bijvoorbeeld geen grafische interface (desktop) heeft. Beide versie zijn geschikt voor RocRail.

Aangezien RocRail een client-server architectuur heeft kun je daar heel handig gebruik van maken en heb je het voordeel dat je direct bij je baan geen PC nodig hebt. Het server component wordt geconfigureerd met behulp van de client en heeft daarom ook geen beeldscherm nodig. Zodoende kun je de Raspberry direct bij de baan plaatsen of eventueel onder de baan wegwerken. Eigenlijk op dezelfde plaatsen als waar je ook je decoders en bezetmelders monteert. Zorg er wel voor dat je er redelijk makkelijk bij kunt. Dat is soms nodig.

De client, RocView genaamd, wordt standaard ook geïnstalleerd met RocRail, maar kun je ook op een andere PC installeren. Dit kan een Windows PC zijn, maar ook een Mac of een Linux PC. Vanaf de client configureer je de server, maak je het baanplan voor de aansturing en koppel je alle componenten, zoals bezetmelders, decoders, etc. aan je baanbesturing.

Mijn setup

Op dit moment heb ik op een klein tafeltje bij de treinbaan, de ruimte is niet zo groot, een monitor staan en ligt de Raspberry daar vlakbij, en maak ik gebruik van een draadloos toetsenbord met geïntegreerd touchpad. Op mijn PC in mijn werkkamer en op mijn laptop heb ik de client geïnstalleerd. Ik werk meestal op mijn werkkamer omdat ik daar een stuk comfortabeler zit dan aan het tafeltje bij de treinbaan. Uiteindelijk zal de monitor, met daarachter de Raspberry, opgehangen worden aan de muur. Met behulp van het draadloze toetsenbord kan ik dan de baan bedienen of ik kan mijn laptop pakken en daarmee de baan bedienen.

Deel 2

One thought to “RocRail installeren op een Raspberry PI – Deel 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *