RocRail installeren op een Raspberry PI – Deel 2

Toen ik aan deze blog begon had ik nog geen idee hoe lang het verhaal zou worden. Gaandeweg kwam ik er al snel achter dat dit een te groot verhaal zou worden voor één blog en heb ik besloten het op te knippen in meerdere delen. Uiteindelijk zijn het 4 delen geworden en heb ik getracht de indeling zo logisch mogelijk te houden. Je hoeft dus niet alle delen te lezen, maar kunt er uit pikken wat voor jou interessant of relevant is. De indeling is als volgt:

  • Deel 1, inleiding en motivering van mijn keuzes.
  • Deel 2, Stukje geschiedenis hoe het verlopen is.
  • Deel 3, Installatie van tools, Raspbian en RocRail.
  • Deel 4, Bonus, additionele tools, tips, links en wijsheden.

Deel 2

De eerste poging

Toen ik tijdens mijn zoektocht naar geschikte software gestuit was op RocRail heb ik vrijwel direct besloten om die uit te gaan proberen. Mijn voorkeur ging uit naar RocRail op Raspbian omdat ik daar het beste in thuis ben. In Raspbian welteverstaan. Ik was echter nog niet zo goed thuis in RocRail en kwam meerdere downloadpagina’s tegen met verschillende downloads en benamingen. Eerlijk gezegd zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik heb toen e.e.a. aan software gedownload en getracht te installeren, helaas zonder succes.

Omdat RocRail ook beschikbaar is voor Ubuntu werd dat de volgende stap. Een installatie op Ubuntu. Maar omdat ik een Raspberry PI hiervoor wil gebruiken betekende dat wel dat ik eerst een versie van Ubuntu moest vinden die geschikt is om te installeren op een Raspberry PI.

Nu gaat het installeren van een OS op een Raspberry PI iets ander dan het installeren van bijvoorbeeld Windows of Linux op een PC. Een Raspberry PI heeft geen harde schijf, maar maakt gebruik van een (micro)SD kaartje. Dit houdt in dat je eerst een image met het OS moet downloaden en vervolgens, met speciale software, dat image kopieert naar het SD kaartje. Deze actie voer je uit op een PC en als dat gebeurd is steek je het SD kaartje in de Raspberry en start je de Raspberry op.

Ubuntu Mate

Het heeft even geduurd eer dat ik een Ubuntu versie vond die, en geschikt was voor de PI, en die door RocRail ondersteund wordt. Want dat is ook een puntje bij Linux en Linux varianten. Niet iedere versie van software is geschikt voor iedere versie van het OS. Soms heb je geluk en werkt het, maar vaak krijg je foutmeldingen en werkt de software niet, of maar gedeeltelijk. Dit heeft dan te maken met de versie van een bepaalde softwarelibrary van het OS, die niet overeenkomt met de noodzakelijke versie van de software die je wilt gebruiken. Voor wie hier niet in thuis is, het is een complex verhaal.
Maar goed, uiteindelijk uitgekomen bij Ubuntu Mate, een “lichtere”variant van Ubuntu die geschikt gemaakt is voor de Rasberry PI.

Helaas verliepen de eerste pogingen niet geheel vlekkeloos. Na de installatie van Ubuntu Mate had ik een instabiel systeem, dat crashte of vastliep bij de installatie van RocRail. Onwerkbaar. Ik heb meerdere keren een installatie van Ubuntu Mate uitgevoerd, een ander SD kaartje geprobeerd, zelfs het image opnieuw gedownload tot ik uiteindelijk een goed werkend en stabiel systeem had.

Toen er eenmaal een goed werkend OS op de Raspberry stond was het niet zo’n probleem om RocRail te installeren. Nadat dat gebeurd was kon ik aan de slag en gaan experimenteren. Ik ben begonnen met een testbaantje, een simpel dubbelsporig ovaal met een inhaalspoor en 2 wissels om van de buitenste baan in de binnenste baan te komen. Vervolgens de baan in blokken gaan verdelen, bezetmelders aangesloten, en geconfigureerd in RocRail. Zo zijn mijn eerste schreden gezet op het gebied van de digitale spoorbaan.

Hobbels

In de periode na de installatie van RocRail, het testen van RocRail met het testbaantje, en de overgang naar de definitieve baan, heb ik nog wel wat probleempjes gehad met RocRail en RocView. Het is te lang geleden om het mij nog exact te herinneren, maar er ligt me wel nog wat van bij, dat het te maken had met de locatie waar het baanplan opgeslagen wordt en welke workspace gebruikt wordt. Of het gebeurd is tijdens de herinstallatie van de client op een PC of een herinstallatie van RocRail op de Raspberry, ik weet het niet meer. Feit was wel dat ik niet meer de laatste versie van het baanplan had. Dit had onder andere te maken met de bestandslocatie die door de server gebruikt werd. Het leek er op dat deze de locatie van de client gebruikte waardoor wijzigingen niet correct opgeslagen werden. uiteindelijk heb ik dit op kunnen lossen door de data in de client en server gelijk te trekken. Dit heeft wel als gevolg gehad dat er wijzigingen verloren gegaan zijn. Een goede reden om back-ups te gaan maken van de directory waar de bestanden staan.

Back-up script

Om er voor te zorgen dat ik in de toekomst terug kan vallen op de meest recente bestanden, heb ik besloten om van de RocRail folder dagelijks een back-up te maken, zodat ik bij problemen hier op terug kan vallen. Ik heb meerdere Raspberry PI’s in gebruik, voor verschillende doeleinden, en daar maak ik ook gebruik van een back-up script om data veilig te stellen. Met een kleine aanpassing kan ik dit script ook gebruiken op de RocRail machine. Zo gezegd, zo gedaan. Door middel van een cronjob wordt iedere dag het back-up script uitgevoerd en een back-up gemaakt van de RocRail directory en naar een FTP server gekopieerd.

Helaas blijkt dit in de praktijk wat minder goed te werken. De cronjob wordt alleen uitgevoerd als er een gebruiker ingelogd is via de desktop. En dat is niet altijd het geval. Na een herstart kan het nog wel eens enkele dagen, of langer, duren voordat via de desktop ingelogd wordt en wordt er ook geen back-up gemaakt.

SD kaart corrupt?

Het afgelopen jaar heb ik, door omstandigheden, niets met de treinbaan gedaan en dus ook niets met RocRail. Een paar weken terug wilde ik de machine updaten op OS niveau. Helaas kreeg ik een foutmelding en heb ik de Raspberry herstart. Helaas wilde deze niet meer opstarten. De oorzaak zou kunnen zijn dat de SD kaart corrupt geraakt is. Dit wel eens voorkomen bij een Raspberry. Oorzaak zou ook ergens anders in kunnen zitten, maar ik had niet zo veel zin om het uit te zoeken. Bovendien wilde ik de Raspberry eigenlijk toch al vanaf een USB stick draaien. Dat is stabieler dan een SD kaartje.

Van Ubuntu Mate naar Raspbian

Als voorbereiding op de nieuwe installatie ging ik alvast op zoek naar de laatste versie van RocRail om te downloaden. Op de downloadpagina vond ik nu wel welke download ik moet hebben om het op Raspbian te installeren en bovendien is er een duidelijke handleiding voor de installatie.

De installatieprocedure van zowel Raspbian als RocRail zal ik in deel 3 beschrijven. Ook zal ik er wat tips bij geven om je RocRail installatie te beschermen tegen onheil en herstelopties geven.

Deel 1 Deel 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *